Nykyisessä digitaalisessa maailmassa yritykset keräävät ja käsittelevät valtavia määriä tietoja, myös arkaluontoista, kuten asiakkaiden henkilökohtaisia tietoja, taloustietoja ja liikesalaisuuksia. Nämä tiedot on suojattava huolellisesti, jotta vältetään tietovuodot ja mainehaitat.

Google Workspace AI Securityn tiedonluokittelu-ominaisuus tarjoaa tehokkaan tavan luokitella tiedostot ja helpottaa mahdollisesti käytössä olevien, tiedostojen suojausta määrittävien DLP:n (Data Loss Prevention) ja Context-Aware Access Policy mukaista suojauksen automatisointia.

Mitä on tiedonluokittelu?

Jatkamme Goodilla Gemini for Google Workspace -tarjontamme laajentamista, ja olemme innoissamme voidessamme esitellä tekoälyturva-lisäosan Google Workspace -asiakkaille. 

Tiedonluokittelu on prosessi, jossa tiedostot jaetaan eri luokkiin niiden arkaluonteisuuden perusteella. Esimerkiksi luottamukselliset asiakastiedot voidaan merkitä luottamuksellisiksi ja taloustiedot sisäisiksi. Google Workspace AI Security hyödyntää tekoälyä, jotta tiedostot voidaan luokitella automaattisesti niiden sisällön perusteella.

Tunnisteet (labels) antavat Google Workspace järjestelmänvalvojille mahdollisuuden parantaa tietoturvaa seuraamalla tarkasti merkittyjen tiedostojen toimintaa ja elinkaarta. Tunnistepohjaisten käytäntöjen haasteena kuitenkin on, että ne toimivat vain tiedostoissa, jotka on tunnistettu ja merkitty oikein. Tiedostojen manuaalinen merkitseminen on myös huomattava taakka järjestelmänvalvojille.

“AI Security -lisäosan saa käyttöön, kun sen kouluttaa asiakkaan sisällön esimerkeillä, jotka vastaavat asiakkaan omaa tietoluokitusmäärittelyä. Tämän perusteella tekoäly oppii, minkä tunnisteen alle dokumentti kuuluu. Uusi lisäosa säästää ennen kaikkea aikaa ja manuaalista vaivaa.”

Miten AI Security -lisäosa toimii?

AI Security -lisäosa käyttää tekoälyä luokittelemaan tiedostot automaattisesti niiden sisällön perusteella. Tekoäly analysoi esimerkiksi tiedoston tekstiä ja otsikkoa selvittääkseen, sisältääkö se arkaluonteista tietoa, kuten asiakastietoja tai yrityksen sisäisiä tietoja. Kun tiedosto on luokiteltu esimerkiksi tunnisteella “salaiset”, se voidaan suojata erilaisilla turvatoimilla, kuten rajoittamalla sen jakamista tai määrittämällä sille erityiset käyttöoikeudet yrityksen sisällä. Tämä auttaa varmistamaan, että arkaluonteiset tiedot pysyvät turvassa.

AI Security -lisäosan saa käyttöön, kun sen kouluttaa asiakkaan sisällön esimerkeillä, jotka vastaavat asiakkaan omaa tietoluokitusmäärittelyä. Tämän perusteella tekoäly oppii, minkä tunnisteen alle dokumentti kuuluu. Uusi lisäosa säästää ennen kaikkea aikaa ja manuaalista vaivaa.

Näin opetat tekoälyn tunnistamaan tiedostojen luokituksen

Jotta tekoäly tunnistaa tiedostojen sisältämän tiedon ja sitä kautta oikeat tietoturvatunnisteet, sitä täytyy opettaa. Koulutuksessa käytetään useita esimerkkitiedostoja, joihin on manuaalisesti merkitty oikea luokka. Näiden esimerkkien avulla mallille opetetaan, mitkä sanat, lauseet ja muut tekijät viittaavat tiettyyn tietoturvatunnisteeseen. Tekoäly oppii tämän avulla erottamaan esimerkiksi salaiset, luottamukselliset, sisäiset ja julkiset tiedot.

Koulutukseen tarvitaan vähintään 100 esimerkkitiedostoa kutakin tunnistetta kohden, jotta malli oppii luokittelemaan tiedostot tarkasti. Mallin tarkkuus paranee, mitä enemmän ja monipuolisempia esimerkkitiedostoja koulutuksessa käytetään. Turvallisuusluokituksissa on mahdollista käyttää 2-4 erilaista tunnistetta. AI Securityn oppiminen kestää noin viikon.

Koulutuksen jälkeen malli pystyy arvioimaan uusien tiedostojen sisältöä ja määrittämään niille sopivan tunnisteen. Tämän perusteella voidaan automatisoida tiedostojen käsittely ja suojaus. Esimerkiksi salaiset tiedostot voidaan tallentaa erilliseen, suojattuun sijaintiin ja niiden käyttö voidaan rajoittaa vain tiettyihin henkilöihin.

Koulutuksen jälkeen AI Security skannaa tiedostot aina silloin, kun niitä ladataan tai muutetaan. Näin tiedoston tunniste voi muuttua sen sisällön muutosten perusteella.

Google tuo tekoälyn arkipäivään

Tekoälypohjaiset työkalut ovat siirtyneet isojen konsernien takahuoneista jokaisen yrityksen hyödynnettäväksi. Googlen kesällä käyttöön ottama uusi ominaisuus on askel kohti tehokkaampaa ja turvallisempaa tiedonkäsittelyä.

Vaikka ominaisuuden käyttöönotto vaatii itseltä alkuun hieman lisätyötä, kannattaa se ehdottomasti ottaa käyttöön. Tekoälyn hyödyntäminen vähentää manuaalista työtä ja vie eteenpäin automatisoitua toimintaa. Googlen tavoitteena on selvästi tehdä tekoälystä arkipäiväisempi työkalu, ja tämä ominaisuus vie selvästi oikeaan suuntaan.

Goodin ammattitaitoinen tiimi apunasi

Tuntuuko AI Security -lisäosan asentaminen, opettaminen tai käyttäminen hankalalta? Muistathan, että osaavat ammattilaisemme ovat apunasi. Ota meihin yhteyttä, mikäli epäröit osaamistasi!

Pidämme myös asiakkaiden henkilökohtaisiin tarpeisiin suunniteltuja Google Workspace koulutuksia. Lue lisää täältä!