Kyllästyttääkö kirjoittaminen? Ota haltuun Google Docsin puhekirjoitus -ominaisuus! Puhekirjoitus tarkoittaa sitä, että voit tuottaa ja muokata tekstiä puhumalla. Tämä ominaisuus on erittäin hyödyllinen, etenkin jos litteroit ja purat paljon saneluita.
Helpota työtäsi Google Docs Puhekirjoitus -ominaisuudella
Puhekirjoitus-ominaisuus nopeuttaa työtä huomattavasti, kun kirjottamisen sijaan voit sanella. Suomenkielisessä puhekirjoituksen versiossa välimerkkikomennot eivät vielä toimi, joten esimerkiksi pilkut ja pisteet täytyy lisätä käsin. Nauhoitusta ei kuitenkaan tarvitse kytkeä pois päältä, jotta dokumenttiin voi tehdä korjauksia. Sanelun voi vain keskeyttää ja hiiren kursoria klikkaamalla mennä haluttuun paikkaan tekemään muutokset.
Mahdollisuus puhekirjoitus -ominaisuuteen löytyy tällä hetkellä Google Docsissa ja Google Slidesissa puhujan muistiinpanoissa. Ominaisuus toimii Chrome-, Firefox-, Edge- ja Safari-selainten uusimmissa versioissa.
Puhekirjoitus -ominaisuuden komennot englanniksi
Englanniksi puhekirjoitus -ominaisuuden komennot ovat laajempia. Kun olet aloittanut puhekirjoituksen, voit muokata ja muotoilla dokumenttia erilaisten komentojen avulla. Voit esimerkiksi sanoa ”select paragraph” ja puhekirjoitusominaisuus valitsee kappaleen tai ”go to the end of the line” ja kursiivi siirtyy rivin loppuun. Jotta äänikomennot toimivat englanniksi, on tilin ja dokumentin kielen oltava englanti. Kielivalintaa pääsee muokkaamaan dokumenttikohtaisesti tarpeen mukaan. Oletuskieli periytyy Google-tilisi asetuksista.
Puhekirjoituksen hyödyntäminen sähköposteissa
Puhekirjoitusta voi hyödyntää myös Gmail-sähköpostiluonnosten työstämiseen Google Docsissa. Tämä ominaisuus on hyvänä apuna esimerkiksi silloin, kun teet tiedotteita tai uutiskirjetekstejä. Puhutun tekstiluonnoksen voi luoda Google Docsissa ja sen kautta myös esikatsella Gmailissa. Aivan kuten muihinkin tiedostoihin, myös sähköpostiluonnokseen on mahdollista antaa pääsy useille eri tekijöille.
Googlen puhekirjoitus ja sen sanelun tunnistus paranee jatkuvasti, mutta mitä rauhallisemmin, selkeämmin ja lähempänä mikrofonia puhut, sitä vähemmän korjattavaa jää.
Katso videolta kuinka puhekirjoitus toimii, ota se käyttöön ja tee tekstintuotannosta helpompaa! Nappaa myös Goodin YouTube -kanava seurantaan, sillä myös jatkossa julkaisemme sinne tarpeellisia Google Workspace -vinkkejä.