Google Workspace on alusta asti suunniteltu reaaliaikaiseen yhteistyöhön. Nyt tekoälyavustaja Gemini for Google Workspace tuo uuden ulottuvuuden tähän, tehostaen tuottavuuttasi ja luovuuttasi – tinkimättä tietoturvasta.

Integroidut tekoälyominaisuudet auttavat kirjoittamisessa, organisoinnissa, visualisoinnissa, työnkulkujen nopeuttamisessa, kokousten rikastuttamisessa ja paljon muussa – suoraan suosikkisovelluksissasi, kuten Gmailissa, Docseissa, Sheetsissä, Meetissä ja Slidesissa.

Kerromme tässä blogissa perustiedot tehokkaiden kehotteiden, eli promptien, kirjoittamiseen Geminille. Prompti on kuin keskustelunavaus tekoälyavustajallesi, ja saatat kirjoittaa useita prompteja keskustelun edetessä. Se on kuin kysymys tai pyyntö, jonka esität tekoälylle.

Promptien ja tekoälymallien toimintaperiaate

Tekoälymallit kuten Gemini perustuvat syväoppimiseen ja valtaviin tekstiaineistoihin. Ne eivät ”ymmärrä” kieltä samalla tavalla kuin ihmiset, vaan ne ennustavat todennäköisimmän seuraavan sanan tai lauseen aiemmin näkemänsä perusteella.

Promptit toimivat ikään kuin lähtölaukauksena tälle ennustusprosessille. Ne antavat mallille kontekstin ja ohjaavat sitä kohti haluttua lopputulosta. Esimerkiksi prompti ”Kerro vitsi” saa mallin etsimään aineistostaan vitseihin liittyviä kuvioita ja tuottamaan todennäköisesti vitsin.

Mitä tarkempi prompti, sitä paremman vastauksen saat 

Mitä tarkempi ja yksityiskohtaisempi promptisi on, sitä parempia ja osuvampia vastauksia saat. Tehokkaaseen promptiin voidaan katsoa kuuluvan neljä osa-aluetta. 

 1. Persoona: Määrittele, kenelle kirjoitat eli mikä on roolisi kirjoittajana  (esim. ”Olet Google Cloud -ohjelmapäällikkö”).
 2. Tehtävä: Kerro selkeästi, mitä haluat Geminin tekevän (esim. ”laadi yhteenveto”).
 3. Konteksti: Anna tarvittavat tiedot (esim. ”perustuen näihin dokumentteihin”).
 4. Muoto: Määritä haluamasi lopputulos (esim. ”tee ranskalaisin viivoin”).

Esimerkki: ”Olen Google Cloud -ohjelmapäällikkö. Laadi ranskalaisin viivoin tiivistelmä sähköpostiviestiin [johtajalle], perustuen [asiaankuuluviin ohjelmadokumentteihin].”

Pikaohjeita Geminin käyttöön

 • Käytä luonnollista kieltä: Kirjoita kuin puhuisit toiselle ihmiselle.
 • Ole täsmällinen ja toista tarvittaessa: Kerro Geminille, mitä haluat sen tekevän. Kerro myös tarkasti asian konteksti. 
 • Ole ytimekäs ja vältä monimutkaisuutta: Esitä pyyntösi lyhyesti ja selkeästi.
 • Tee siitä keskustelu: Tarkenna kehotteitasi, jos tulokset eivät vastaa odotuksiasi.

Kehottaminen on taitolaji

Harjoittele ja kokeile erilaisia lähestymistapoja, jos et saa haluamaasi tulosta heti. Onnistuneet kehotteet ovat keskimäärin noin 21 sanaa pitkiä, vaikka usein moni käyttää lyhyempiä prompteja. 

Esimerkki promptista

Pääset seuraavan esimerkin avulla näkemään, kuinka tekoälyä voi hyödyntää esimerkiksi romaanin kirjoittamisessa. Kiinnitä huomiota aiemmin mainittuihin hyvän promptin ominaisuuksiin. 

Olen kirjoittamassa historiallista romaania, joka sijoittuu 1800-luvun Lontooseen. Tarinani päähenkilö on nuori nainen nimeltä Emily, joka työskentelee ompelijana pienessä ateljeessa. Emily haaveilee suuremmista asioista ja haluaa perustaa oman muotitalon.

Haluan, että Emily kohtaa matkallaan erilaisia esteitä, kuten sosiaaliset normit, taloudelliset vaikeudet ja henkilökohtaiset haasteet. Tarvitsen yksityiskohtaisen kuvauksen Emilyn elämästä, hänen työpaikastaan, sosiaalisesta ympäristöstään ja haasteista, joita hän kohtaa. Lisäksi haluan, että tarinassa on romanttinen juonikuvio, jossa Emily tapaa salaperäisen nuoren miehen, joka osoittautuu olemaan merkittävä henkilö hänen unelmansa toteuttamisessa.

Selkeät vaiheet:

 1. Emilyn tausta:
  • Kuvittele nuori nainen nimeltä Emily, joka on noin 25-vuotias ja kotoisin köyhästä perheestä.
  • Kerro, kuinka Emily oppi ompelemaan äitinsä opastuksella ja kuinka hän päätyi työskentelemään pienessä ateljeessa Lontoossa.
 2. Työpaikka ja arki:
  • Kuvaile ateljee, jossa Emily työskentelee: vanha rakennus, jossa on korkeat katot, suuria ikkunoita ja paljon valoa.
  • Kuvaile Emilyn työtehtävät: kankaan leikkaaminen, ompelu, asiakaspalvelu ja suunnittelutyöt.
 3. Sosiaalinen ympäristö:
  • Kerro, millaisia ihmisiä Emily kohtaa päivittäin: rikkaat asiakkaat, muut ompelijat, kauppiaat ja naapuruston asukkaat.
  • Selitä, kuinka sosiaaliset normit 1800-luvun Lontoossa vaikuttavat Emilyn elämään ja hänen unelmiinsa.
 4. Haasteet:
  • Kuvaile taloudelliset vaikeudet, kuten alhainen palkka ja korkeat elinkustannukset.
  • Kerro henkilökohtaisista haasteista, kuten epävarmuus omista taidoista ja yhteiskunnan paineet.
 5. Romanttinen juoni:
  • Esittele salaperäinen nuori mies, joka astuu Emilyn elämään: hän on hyvin pukeutunut, kohtelias ja näyttää olevan kiinnostunut Emilyn työstä.
  • Kehitä heidän välinen suhde hitaasti, paljastaen, että mies on itse asiassa varakas liikemies, joka haluaa auttaa Emilyä perustamaan oman muotitalon.

Tämä selkeä konteksti auttaa tekoälyä ymmärtämään, mitä tarinassa pitäisi olla ja millaisia yksityiskohtia siihen tarvitaan.

Muista tarkistaa – älä usko tekoälyyn sinisilmäisesti

Tekoäly on jännittävä ja kätevä työkalu, mutta vielä kehitysvaiheessa. Tarkista aina Geminin tuottamat tuotokset ennen niiden käyttöönottoa varmistaaksesi niiden selkeyden, relevanttiuden ja oikeellisuuden.

Tekoäly on tarkoitettu auttamaan, mutta lopullinen vastuu on aina ihmisellä. Ota yhteyttä, jos haluat tukea ja vinkkejä tekoälyn hyödyntämiseen.