Jos omistat tällä hetkellä Windows tai Mac tietokoneen, saatat miettiä, miten Chromebook eroaa niistä. Uskaltaako seuraavaksi koneeksi kokeilla edullisempaa Chromebookia? Riittääkö sen tehot ja pyöriikö siinä kaikki ohjelmat? Tässä tiivistelmä, miten Chrome OS eroaa muista käyttöjärjestelmistä.

Perusominaisuudet

Chromebookit käyttävät Googlen Chrome OS käyttöjärjestelmää, joka on kevyempi kuin pidempään tarjolla olleet Windows ja macOS. Keveys perustuu siihen, että Chrome OS pohjautuu Chrome appiin ja verkkopohjaiseen prosessointiin. Tämän vuoksi laitteet ovat myös fyysisesti kevyempiä ja komponentteja (CPU & tallennus) sekä muita raskaita rakenteita on karsittu, sillä pilvipohjaisuus mahdollistaa sen.

Muihinkin käyttöjärjestelmiin on alkanut tulla enemmän verkkoprosessointia keventämään niitä, mutta ChromeOS on edelleen ainoa tietokoneeksi soveltuva täysin verkkoprosessointiin pohjautuva käyttöjärjestelmä. Huomioitavaa on, ettei Chromebookeihin voi asentaa kolmannen osapuolen ohjelmia, vaan pelkästään Google Play kaupan sovelluksia. Jos siis käytät konetta pääsääntöisesti netin selaamiseen, sähköpostin lähettämiseen, videoiden katseluun, sosiaaliseen mediaan tai Googlen tuottavuussovelluksiin (Drive, Docs, Sheets, Slides yms.), tämä käyttöjärjestelmä sopii sinulle erinomaisesti.

Jos taas käytät paikallisia ohjelmia, esim. koneelle ladattavia CRM:iä, Microsoft/ Adobe ohjelmia ja raskaita ei-suoratoisto PC-pelejä, Chromebook ei ole optimaalisin vaihtoehto. Chromebook ei ole tehty raskaaseen paikallista prosessointiin tai tallennukseen, vaan nopeaan ja tehokkaaseen pilvipohjaiseen suorittamiseen. Monista ohjelmista löytyy myös pilvipohjaiset verkkosovellukset (esim. Office -työkalut), jotka toimivat Chromebookeilla selaimen kautta. Google Play kaupan miljoonat sovellukset tarjoavat vaihtoehtoja niihin tottuneille Android-käyttäjille, ja sovellukset toimivat moitteetta natiivisti ilman Windowsin kökköjä työpöytäversioita.

Chromebook on ideaali paljon matkustavalle ja etätyötä tekevälle, sillä sen pilvitallennus mahdollistaa työn jatkamisen mistä vain. Monet Chromebookit on tehty hyvin matkustusytävällisiksi ja kevyiksi, ja niissä on pitkä akunkesto.

Hinta & tallennustila

Chromebookit ovat edullisimpia tietokonevaihtoehtoja markkinoilla. Hyvän suorituskyvyn Windows ja Macbook vastineet maksavat nykyään poikkeuksetta vähintään lähemmäs tuhat euroa, kun taas toimivan Chromebookin saa alle 300 eurolla. Chrome OS:n pilvipohjaisuus mahdollistaa tallennuksen ja prosessoinnin siirtämisen pois itse laiteresurssilta. Tämän takia kalliita komponentteja ei tarvita, vaan Chrome OS pyörii jopa 32Gb tallennustilalla, sillä sovellukset ovat kevyempiä kuin ohjelmat. Jos käytät useita sovelluksia ja lataat tiedostoja myös paikallisesti, on hyvä ottaa isompi muisti Chromebookiin (128Gb riittää loistavasti).

Google tarjoaa 15Gb ilmaista pilvitallennusta kullekin käyttäjätilille. Yritysasiakkailla, jotka käyttävät Google Workspacea, tallenustila tietenkin kasvaa lisenssien mukaan, mutta pienimpään Starteriin kuuluu 30Gb/käyttäjä. Google One on kaikista kustannustehokkain tallennuspalvelu, jolla saat jopa 100Gb tallennustilaa tilillesi parilla eurolla kuussa. Chromebookin ostajat saavat aina sen ilmaiseksi käyttöön ensimmäiseksi vuodeksi.

Google käyttäjätili

Chrome OS tarvitsee käynnistyksen yhteydessä olemassaolevan tai uuden Google käyttäjätilin, jolla koneelle kirjaudutaan. Tiliä käytetään datan tallennukseen sekä tilin asetuksien määrittämiseen, ja käyttäjän vaihto on helppoa kirjautumalla sisään toisella tilillä – kaikki siihen liitetyt sovellukset ja data vaihtuvat käyttäjän mukana. Siksi Chromebook on optimi myös useamman hengen yhteiskäyttöön (perheelle extra koneeksi tai työpaikalle yhteiskoneeksi). Myös uusimpiin Windows laitteisiin tarvitaan nykyään Windows tili, jonka nimiin Windows käyttöjärjestelmä asennetaan. MacOS on sama piirre, mutta käyttö onnistuu ilman Apple tilille kirjautumista, vaikkakin käyttökokemus jää rajalliseksi.

mikä on chromeos

Käyttöjärjestelmän päivitykset

Moni tuskailee Windowsin/ Macbook laitteen pakkosammutusta käyttöjärjestelmän päivitystä varten – Chromebookeissa näin ei käy. Et koskaan näe päivitysikkunaa, sillä Chrome OS tarkistaa käyttöjärjestelmän ajantasaisuuden joka kerta, kun laite avataan. Kaikki päivitykset tapahtuvat taustalla, ja siitä huolimatta kone käynnistyy sekunneissa! Windows ja macOS herjaavat uusimmista päivityksistä ja kysyvät erikseen uudelleenkäynnistyksen ajastamista.

Tietosuoja ja laiteturva

Kaikissa Chromebookeissa tulee sisäänrakennettuna tietosuojasiru ja Chrome OS:n viruksentorjunta. Siksi Chrome OS on huomattavasti tietoturvallisempi kuin esim. Android-käyttöjärjestelmä, joka on täynnä haavoittuvuuksia eikä sisällä viruksentorjuntaa. Joka Chromebookissa on sisäänrakennettu suojaussiru, joka salaa arkaluontoisimman datasi ja pitää sen poissa uteliaiden silmistä. Sisäänrakennettu virustorjunta suojaa automaattisesti Chromebookin haittaohjelmilta, joten kalliita kolmannen osapuolen tietoturvaohjelmistoja ei tarvita. Automaattinen käyttöjärjestelmän päivitys takaa uusimmat suojauspäivitykset heti, ja laite pysyy ajan tasalla. Chrome-käyttöjärjestelmä pitää myös Chromebookin eri ohjelmistot erillään hiekkalaatikkotekniikalla. Näin vaikka yksi osa saisi virustartunnan, järjestelmä pitää muut osat turvassa. Google Cloud on täysin enkryptattu ympäristö, jossa data pysyy suojassa. Kiitos pilvisynkronisaation, data pysyy ajantasaisena, varmuuskopioituna ja saatavissa – vaikka vaihtaisit työkonetta.

Macbookeissa on tunnetusti myös kattava sisäänrakennettu virustorjunta, mutta laitteet ovat huomattavasti kalliimpia. Windows-tietokoneen kanssa suositellaan kolmannen osapuolen virustorjuntaa ja tietosuojaa, vaikka käyttöjärjestelmän mukana tuleva Defender -ohjelma on parantunut vuosien saatossa.